Διάφορα Ντοκιμαντέρ που αξίζουν να τα δείτε..
Όπως έγραψα και πριν στο "ΑΡΧΕΙΟ" comments δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω εδώ άρα επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail αν θέλετε..

Don't cry for us Argentina..



Το 2002 η Αργεντινή επίσημα πτώχευσε. Η άλλοτε 5η ανερχόμενη παγκόσμια οικονομία και μια από τις πιο υποσχόμενες οικονομίες στον κόσμο έγινε παρελθόν. Ποιος όμως ευθύνεται γι' αυτό ; Πόσο μοιάζουν οι δύο χώρες(Ελλάδα-Αργεντινή) ;


Αρχικά να πω πως η Αργεντινή και η Ελλάδα έμοιαζαν πάρα πολύ. Γιατί και στις 2 υπήρχε τεράστια διαφθορά στο πολιτικό σύστημα και σε ολόκληρη τη χώρα. Και στις 2 χώρες ακολουθείτε η ίδια πολιτική. Οι υποσχέσεις ήταν οι ίδιες. Το ίδιο και οι πράξεις. Η κατάληξη φαίνεται να είναι σχεδόν η ίδια αν και προσωπικά πιστεύω ότι οι πολιτικοί έχουν μάθει και δεν θα διαπράξουν μερικά ολέθρια λάθη που έκανε η κυβέρνηση της Αργεντινής(όπως η δέσμευση των καταθέσεων) αλλά θα περιοριστεί σε μέτρα τα οποία ξέρει ότι θα της κοστίσουν, ξέρει ότι δεν θα περάσουν εύκολα αλλά επίσης ξέρει ότι με το σωστό χειρισμό, με τα σωστά λόγια, με τα media να διαμορφώνουν γνώμεις/απόψεις θα καταφέρει τελικά να πείσει τον κόσμο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει άλλος δρόμος αλλά ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του. Αυτό το πιστεύω αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Μια σπίθα και ο "εφιαλτικός" για κάποιους δεκέμβρης του 2008 δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην οργή του πλήθους..


Θα προτείνω/ παρουσιάσω μερικά ντοκιμαντέρ που πρέπει όλοι να δούμε για να καταλάβουμε που οδηγεί αυτή η πολιτική. Το θέμα είναι να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να μάθουμε από τις άλλες χώρες και έτσι να αποτρέψουμε να συμβούν όλα αυτά. Δεν χρειάζεται πρώτα να ζήσουμε την ίδια δυστυχία με αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αντιδράσουμε. Για μια φορά ας είμαστε ένα βήμα μπροστά και όχι ένα βήμα πίσω.


Έτσι αρχικά προτείνω το ντοκιμαντέρ της εκπομπής έξαντα "Αργεντινή"(κατ' εμέ μαζί με 2-3 άλλες εκπομπές είναι οι μόνες που αξίζουν στην τηλεόραση-ραδιόφωνο. Μερικές είναι το infowar- συνιστώ να ακούσετε παλιότερες εκπομπές. Είναι σημαντική πηγή πληροφοριών!- , η χιουμοριστική και καυστική ραδιοφωνική ελληνοφρένεια κτλ) που μας παρουσιάζει την κοινωνική-πολιτική-οικονομική κατάσταση της Αργεντικής την συγκεκριμένη περίοδο. Θα δείτε φτώχεια, δυστυχία, εξαθλίωση, παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, άστεγους αλλά θα δείτε και τις αντιφάσεις ανάμεσα στους φτωχούς και πλούσιους. Από μαμμόθρεφτα -ελληνικά- παιδιά που ζουν μέσα στην πολυτέλεια και έχουν "τύψεις"(να μην χέσω..) μέχρι παιδάκια που ζουν στις παραγκουπόλεις..

Μέρος 1
Μέρος 2
Μέρος 3
Μέρος 4
Μέρος 5
Μέρος 6
Μέρος 7


Συνεχίζω με ένα από τα αγαπημένα μου ντοκιμαντέρ που λέγεται " Η Κατάληψη" ή στα αγγλικά " The Take". Και αυτό αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Θα δούμε ποιοι κυβέρνησαν την Αργεντινή και πως. Ανθρώπους που θα τους μισήσετε από την πρώτη στιγμή για τις πράξεις τους και τις δηλώσεις τους και αν σας θυμίσουν οτιδήποτε από τους δικούς μας μάλλον θα είναι σύμπτωση.  Σε αυτό το ντοκιμαντέρ θα δούμε το κίνημα των καταλήψεων και απαλλοτριώσεων που είχε ξεκινήσει στην Αργεντινή. Και θα δείτε τις αντιδράσεις των εργοδοτών. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ θα καταρριφθούν πανηγυρικά πάρα πολλές αστικές κατηγορίες εναντίον όσων υποστηρίζουν άλλα συστήματα(αναρχικά,κομμουνιστικά) γιατί θα δούμε ότι χωρίς αφεντικά και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όχι μόνο είναι δυνατόν να δουλέψουν εργοστάσια, επιχειρήσεις, σχολεία, ιατρεία κτλ αλλά δουλεύουν με πολύ καλύτερο τρόπο(βελτίωση σε όλους τους τομείς). Και όλα αυτά δουλεύουν τέλεια ενώ ο κόσμος είναι καπιταλιστικός. Ενάντια στις αρχές αυτού του κόσμου. Όλα αυτά μας τα έλεγαν αδύνατα και ουτοπικά. Είναι ;
 Προσωπικά τα συναισθήματα μου εναλλάσσονταν όταν πήγαινε από τις νίκες των εργατών και τις επιτυχίες των καταλήψεων-απαλλοτριώσεων, στα σκυλάκια των αφεντικών(για όσους υπερασπίζονται τους μπάτσους ας το κάνουν και εδώ αν έχουν τα κότσια.), στους δικαστές, στην ίδια την αστική νομιμότητα. Όμως αυτό που με εξόργιζε περισσότερο είναι ότι οι άνθρωποι(ακόμα και μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στα κατειλημμένα εργοστάσια) ψήφιζαν και πάλι τους ίδιους πολιτικούς. Αυτούς που τους είχαν φέρει σε αυτό το σημείο με μόνο μερικά σποτάκια στην τηλεόραση, με μόνο μερικές αφίσες και ωραίες ομιλίες τους ψήφιζαν. Ήξεραν από τη σκατά είναι φτιαγμένοι, ήξεραν ότι αυτοί φταίνε για όλα, ήξεραν ότι έπρεπε να τους διαολοστείλουν και όμως γυρνούσαν σαν καλά πρόβατα στο μαντρί τους. Επίσης θα δείτε αντιφάσεις του στυλ ενώ η κόρη δεν ψηφίζει και δουλεύει σε κατειλημμένο εργοστάσιο, η μάνα της πιστεύει σε έναν άλλο μεσσία.. Αυτή δεν μπορεί να καταλάβει γιατί να μην ψηφίσει, εγώ όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προδίδει έτσι την κόρη της. Γιατί γυρνάει πάλι πίσω. Στους κλέφτες ενώ βλέπει παντού δίπλα της την δύναμη και την ομορφιά της αμεσοδημοκρατίας. Μήπως δεν αισθάνονται οι άνθρωποι ότι είναι ικανοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους ; 



Με greek subs : εδώ
ή σε χαμηλότερη ποιότητα: εδώ

Να σας ενημερώσω ότι πολλές από τις καταλήψεις-απαλλοτριώσεις ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται και πολλές από αυτές έχουν περάσει και νομικά στα χέρια των εργατών. Μέσα στη σκόνη και στην ήττα του 20ου αιώνα ξεπροβάλλει μια νέα αντίσταση. Ο 21ος αιώνας μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ανθρωπότητα.


Και το τρίτο ντοκιμαντέρ στο οποίο θα αναφερθώ είναι το ζανόν: Εργοστάσιο χωρίς αφεντικό. Ουσιαστικά μιλάει μόνο για μια συγκεκριμένη κατάληψη αυτή που έγινε στο εργοστάσιο κεραμικών Zanon και δείχνει την αγωνία των εργατών, τους αγώνες που κάνουν, την χαρά και την λύπη και φυσικά την εξέλιξη του εργοστασίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατάφερε να διπλασιάσει το προσωπικό του ενώ άλλες επιχειρήσεις-εργοστάσια έκλειναν, ενώ έλεγαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά..
Πρόσφατα έμαθα ότι το εργοστάσιο ζανόν όχι μόνο υπάρχει ακόμα αλλά περίπου πέρσι κατάφερε και απαλλοτριώθηκε. Οπότε ανήκει και νομικά σε όλους. Στους εργάτες του.

Μπορείτε είτε να το κατεβάσετε
Είτε να το δείτε online:
Μέρος 1
Μέρος 2
Μέρος 3
Μέρος 4
Μέρος 5
Μέρος 6


Εγώ τα θεωρώ συλλεκτικά και γι' αυτό τα κατεβάζω. 

Πάντως ως μηχανολόγο μηχανικό δεν θα με χάλαγε να δουλέψω σε ένα εργοστάσιο υπό εργατικό έλεγχο..

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο indymedia που είχε γίνει πριν χρόνια για το εργοστάσιο όταν το είχαν επισκεφτεί..
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=213860


Έχω και άλλα ντοκιμαντέρ με την Αργεντινή αλλά δεν τα έχω δει ακόμα. Αν τα δω και αξίζουν θα τα βάλω εδώ.

Η Αργεντινή είναι μόνο μια φόρα από αυτές που εφαρμόστηκαν τέτοιες πολιτικές και φυσικά σε όλες το ΔΝΤ ήταν μέσα. Τα αποτελέσματα ήταν σε όλες παρόμοια. Η αντίδραση του κόσμου άλλαζε. π.χ στην Ουγγαρία ήταν τελείως διαφορετική η αντίδραση. Ο κόσμος στράφηκε προς την ακροδεξιά. Μένει να δούμε στη χώρα μας.


1/5/2010

Money as Debt I

"Μιας και ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και οι υποσχέσεις των πολιτικών έχουν πάει περίπατο, όχι τώρα, εδώ και δεκάδες χρόνια νομίζω πως όλοι θα πρέπει να ξέρουμε πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Έστω και τα πολύ απλά..
Απ' όταν παρακολουθώ τα πολιτικά θυμάμαι να μας λένε ότι οι τράπεζες νοιάζονται για την οικονομία, την ανάπτυξη, νοιάζονται για τους πολίτες και για την κοινωνία. Μας λένε ότι οι τράπεζες είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην κοινωνία και γενικά θεωρείτε πλέον de facto ότι οι τράπεζες είναι κάτι "καλό" ή τουλάχιστον λειτουργούν προς το συμφέρον μας.
Επίσης δεν σας κάνει εντύπωση γιατί οι κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια από τα λεφτά των πολιτών στις τράπεζες τόσο απλά, τόσο γενναιόδωρα? Γιατί κάνουν το παν να σωθούν οι τράπεζες με τίμημα την εξαθλίωση των πολιτών?
Αφού τέλος πάντων είναι τόσο σημαντικό το τραπεζικό σύστημα και τόσο καλό για όλους εμάς γιατί δεν μας διδάσκουν στα σχολεία πως στην πραγματικότητα λειτουργεί?

Ε λοιπόν αφού όλα αυτά δεν μας τα μαθαίνει κανείς, υπάρχουν διάφορα άρθρα και ντοκιμαντέρ που έχουν ως σκοπό να μας πληροφορήσουν και να μάθουμε μερικούς οικονομικούς όρους ώστε να μην ακούμε τα ΜΜΕ και πιστεύουμε την τρομοκρατία τους. Ένα από αυτά είναι το money as debt το οποίο κυκλοφορεί με ελληνικούς υπότιτλους και εξηγεί όσο πιο απλά γίνεται το πως λειτουργούν οι τράπεζες. Αν και η ιδέα υπήρχε ήδη από το 2002, τελικά κυκλοφόρησε το 2006 οπότε έχει γυριστεί και προβληθεί αρκετά πριν από την σημερινή κρίση!(Όμως 100% επίκαιρο) Διαρκεί 47 λεπτά και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Βρείτε 50 λεπτά μια μέρα και αφιερώστε τα. Δεν θα πάνε χαμένα. Στην χειρότερη θα σας έχει δώσει τροφή για σκέψη..
Μπορείτε να το δείτε online εδώ ή να το κατεβάσετε από το rapidshare(*) ή να το κατεβάσετε από κάποιον tracker που έχει ανεβεί με ελληνικούς υπότιτλους(*2).


Το 2009 κυκλοφόρησε και το δεύτερο μέρος "Money as Debt II: Promises Unleashed". Δυστυχώς δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά. Προσωπικά δεν το έχω δει ακόμα. Όποιος θέλει μπορεί να το δει εδώ ή να το κατεβάσει.


Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα ντοκιμαντέρ. Άλλα πιο γνωστά, άλλα όχι τοσο οπότε κρατήστε επαφή!


*Το κακό είναι ότι άμα δεν έχετε λογαριασμό θα ταλαιπωρηθείτε αρκετά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το jdownloader το οποίο ουσιαστικά θα τα κατεβάσει μόνο του χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε 100mb να κάνετε όλη τη διαδικασία. Επίσης με τις σωστές ρυθμίσεις(μόνο αν γνωρίζετε..) μπορείτε να γλυτώσετε και το 15λεπτο που επιβάλλει το rapidshare για να κατεβάσουμε πάλι.

*2 π.χ εδώ πέρα μαζί με ένα άλλο ντοκιμαντέρ


20/04/2010